Rider Of The Month – Aan

Name: Mohamad Farhannudin Bin Mohd Anwar
Nickname: Aan / Aandugan /Aanbegin dan segala jenis mat saleh
Age: 20
Hometown: Serendah , Selangor
Years of riding: Start from the end of 2011
Sponsors: MDG Clothing

 

IMG_9728a

 

Apa sebenarnya nickame kau ni? Aan McMurray ke, Aan Barraco ke. Aan Begin ke. Aan Dugan ke. Pening la aku.
-Terlalu banyak nama samaran yg aku dapat tapi semua tu sekadar suka2 je . Aku tak kisah orang nak panggil ape , kalau aku pandang maksudnya aku lah tu . Hahaha

 

Jadi kenape kau suka nama-nama rider mat salleh ni kat belakang nama kau?
-Nak letak nama rider local contohnya Aan Tadaski or Aan Syukri macam tak kene dan bakal di kecam nanti . So , aku pilih lah rider overseas . Gitu ceritanya

 

kau sekarang study lat UITM Perak kan, ambik course ape?
– Yes aku study dekat UiTM Seri Iskandar dan aku amek course Diploma in Photography And Creative Imaging .

 

Biasanya ride kat mana?
-Depends , semua tempat boleh ride kalau rasa ia cukup sempurna bagi aku untuk ride . Tapi skatepark shah alam adalah pilihan utama sebab di situ aku bermula .

 

Style ke trick yang penting?
– Trick consistent dulu baru style , kalau style lebih pon tak guna sebab trick tak ada . Poser je tu

 

 

IMG_0009a

 

Kau baru balik dari riding trip ke Penang kan. Cube cite sikit. 
– Yes , aku baru habis trip bersama dua sahabat karib aku Syafiq Zazlan dan Ammar Syukri . Dah lama niat nak ke sana dan banyak kali local sana ajak ride so aku decide untuk penuhi hasrat ni time aku tgah sem break . Pada awalnya agak susah jugak perjalanan kiteorang ni disebabkan faktor kenderaan . Tapi ia dapat diselesaikan oleh Ammar Syukri dgan membawa Waja berenjin Kapal Terbang . Scene BMX kat sana tak lah mendap , setiba kiteorang sampai di sana diorang sambut dengan baik . Aku berterima kasih jugak dekat Fizi sebab sanggup lari2 kerja untuk kiteorang , layanan dia baik sekali . Kiteorang dibekalkan rumah bangglo tiga tingkat dekat bahagian pulau . Terima kasih jugak dekat Yas dan Kecik sebab luangkan masa bersama . Aku tak lupa jugak pada #bangstry crew sebab gelagat mereka yg sangat mencuit hati . Aku harap satu masa nanti kita dapat luangkan masa bersama . Dapat jugak aku ride dekat Ampang Jajar , sebab sebelum ni aku sampai ke sana dengan kecederaan yang serious pada pergelangan kaki sewaktu Sempoi Tour .

 

Kenapa nama video tu #GoodTimesByAGoodDay ?
-Haaa soalan ini mungkin dapat di jawab dengan mudah . Sebelum kami ke sana , diorang selalu cakap yg penang kerap hujan waktu petang . Aku takut jugak lah disebabkan faktor hujan ia bakal menghancurkan trip kami . Tapi alhamdulillah , 3hari kami di sana cuaca baik dan tak ada masalah untuk riding cuma masalah pada aku sebab tumit kaki bengkak sehari sebelum ke penang . Urmmm sebab apa yeee … hihihi . Jangan lupa tengok video trip tu , #syafiqzazlanpower #ammarsyukrimantap

 

Apa yang membuatkan kau start riding BMX?
– Ayah aku adalah seorang perlumba motorcross so die pernah berhajat untuk aku jadi macam die bila aku dah besar . So aku bermula dengan bmx race seawal umur aku 10tahun dan aku berhenti racing bila aku ditawarkan untuk masuk ke sekolah sukan di seksyen 11 shah alam . Haa lepas aku berpindah sekolah , aku try nak main racing balik tapi dalam 3tahun aku tinggalkan dunia racing banyak benda dah berubah sampai lah aku terjatuh hati pada bmx stunt bila aku tgok video trail redbull kat youtube . So aku cuba untuk main bmx stunt dgan basikal pertama aku Haro Dave Mirra .

 

IMG_9726-2

 

Pernah sewa rollerblade tak?
– Urmmm soalan trending ke ape ni ? Hahaha , tak pernah sewa pon . Sebab murahhhhh

 

Apa pendapat kau tentang situasi terlalu banyak rollerblade sewa kat kawasan skatepark ni?
– Bagi aku ia mengganggu lah , habis semua tempat diorang main jadi bila aku terlanggar yg di salahkan aku . Tapi diorang sendiri tahu itu EXTREME PARK bukan PLAYGROUND . Tapi aku paling menyampah mat rempit yg menyewa dan buat kacau . Amek kesempatan lebih je tu , nak ayat bawak naik toto lah tu . Urmmmm
Street spot kat mana kat dalam dunia ni yang idam-idamkan nak pegi ride?
– Paling aku minat BARCELONA lah , selain tu banyak jugak yg aku minat macam Agentina dan Mallaga .

 

Apa perkara yang aneh atau funny berlaku kat kau baru-baru ni?
– Uishhhh uishhhh sampai ke sini soalannya . Takde ape yg berlaku pon cuma ade sedikit konflik . Alah biasalah hidup kat dunia ni ,

 

 

IMG_9741-3

Apa bad habit kau?
– Bad habit aku ? Kentut merata kot . Tapi kentut aku takde bau


Ada apa-apa plan untuk karier BMX kau tahun 2016 ni?
– Aku nak cuba jadi yg lebih baik dari apa yg aku ada sebelum ni . Selain tu aku teringin nak tengok scene bmx kat malaysia terus maju .

Siapa/Apa yang kau enjoy following on Instagram?
– Rodeopeanut , OSS , Kayuhbmx , apizbobcrew dan urmmm serta urmmm . (Rahsia)

Apa pendapat kau pasal ekonomi Malaysia sekarang ni?
– Sedih nak cerita , semua benda naik sampai kami naik angin . Doakan je lah yg terbaik untuk Malaysia terus aman .

 

 

IMG_1310b-2 copy

Kenapa kau suka ride brakeless?
– Awal2 aku ride , dah buang brake sebab pengaruh video lah . Time awal2 dulu kene marah jugak lah dgar senior2 . Hahaha tapi sampai ke sekarang aku brakeless . Entahlah , lagi best kot sebab ade brake bising macam basikal kecik ipoh . Urmmmm murung , haha


Kenapa kau suka ride pakai earphone?
– 1st sekali playlist aku jahat2 , haha . Aku rasa best lah ride dengar lagu . Benda ni jadi sebab dekat seri iskandar aku biasa ride sorang , so mp3 aku lah jadi peneman dikala sepi .

Kenapa kau suka pakai stokin panjang?
– Haha , aku pun tak tahu nak cakap . Style kot

Kenapa kau suka bela misai?
– Misai ni lah buat ramai awek , aku buang misai habis hilang semua awek . Hahaha , aku tak suka cukur sebab nanti kene bahan .

Kenapa cara kau cakap macam stone je?
– ishh mane ade , aku ni seorang yg lemah lembut dan sebab tu suara aku agak lembut bila berbicara . Hidup ni takleh tension2 , hahaha

Dengar cite kau ni kasanova. Betul ke?
– Tak betul dan mengarut . Ni pengaruh haters ni .

 

 

IMG_0200

 

Top 5 BMX videos?
– Above and below
-Sf-it
-Subrosa In Vegas
-4down1up ft Devon And Mat Roey
-Vitalbmx Game Of Bike
Top 3 movies?
– We are the miller
– American pie
– Lagenda budak setan #haha
Top 3 street spot?
– Putrajaya
– Tasik Titiwangsa
– Taman Gay Ipoh
Top 3 BMX brand?
– Cult
– Subrosa
– Eclat
Ok thanks Aan, ada kata-kata terakhir?
– Terima kasih bagi yg meluang kan masa untuk baca interview ini . Terima kasih jugak dekat Iwan sebab pilih aku sebagai Rider of the month . Aku harap scene bmx di Malaysia ni lebih menyinar suatu masa nanti , insya’allah .

Continue Reading Rider Of The Month – Aan

Karnival Extreme Kebangsaan 2015

KXK 2015

 

Happening this weekend at Putrajaya Challenge Park.

 

BMX Park Open & BMX Flatland Open Competition will be held.

 

Prizes :

1st – RM1000

2nd – RM700

3rd – RM500

 

Another competition to collect Twenty Inch Cup points, and might be the last competition for BMX Park/Street to collect the points.

 

Please download your registration form here https://www.mediafire.com/?0qetuib5clb0pi3

Fill up the form, and email it back to ->  kxkebangsaan@gmail.com

 

 

KXK Schedule

 

If you still dont know how to register, please come over to The Curb at Taman Tun Dr Ismail, before Friday. We will help you to register.

 

Continue Reading Karnival Extreme Kebangsaan 2015

The Penang Trip #GoodTimesByAGoodDay

 

 

3 young guns from KL made a short trip to Penang last week to ride with the locals over there.

Watch how they shred the parks and street over there.

Glad to see somebody make an effort like this. Congratz guys.

 

some words from Aan.

“Penang is the best place ever , beautiful ocean and delicious meal. In the past few days, I and my friends had planned the trip to get here and it was worth it. Thanks to Fizi, Yas Ancong and Kecik for giving the best service and be our tour guide. Paddle around the island and to express something is my dream even my heel need a recovery time . Shout out to #BangstryCrew for their good commitment for this video. Thank you guys .”

 

 

Continue Reading The Penang Trip #GoodTimesByAGoodDay