ROTM – Shaszwan

Name: Muhammad Shaszwan bin Rashidi
Nickname: Panggil Wan je
Age: 21 tahun..
Years Of Riding: Dh ride 3 tahun lebih mcm tu
Hometown: Memang asal K.L
Sponsor: Sponsor ? Hahah..

 

IMG_3223-copy

 

Kita mulakan dengan soalan yang paling susah…… hurrmmm… apa khabar?
Soalan yang susah dijawab dgn mudah..sihat Alhamdulillah..hehehe

 

Apa yang membuatkan kau start riding BMX?
Apa yang membuat kn aku riding ialah kwn2 area rumah aku dulu ajak..sebab kitorang ada jalan2 dkt dalam s.wang lepas tu lalu dkt kdai UGP..ternampak video BMX..time tu kitorang teruja gila dgn BMX ni lepas tu ramai2 buat keputusan utk riding..dh lama2 semua gone..tinggal aku sorang je..hahahahah..

 

Ko suke ride Park or Street? Kenapa?
Kalau aku suka ride dua dua kot..sebab park atau street ada best dia..tapi bagi aku utk baru2 nk riding nie kena ride skatepark dulu..bagi belajar flow obstacle baru laa ke street..baru boleh apply trick yg kita belajar tu dkt street

 

Biasanya ko ride kat mana?
Kalau dulu ride skatepark selalunya dkt park Kpg Batu..bg aku tu skatepark paling best..tapi sayang skrg dh barai..so skrg dkt ride dkt skatepark M.K je laa..kalau street area K.L

 

IMG_0843-copy

 

Ko antara geng rider yang ride kat tengah kota Kuala Lumpur. Bagi kau perlu ke ada skatepark kat tengah area KL tu?
Bagi aku perlu ! Baru best..buat mcm skateplaza..serious best gila ride dkt skatepark yg dkt tgh2 bndr..contoh mcm dkt Thailand..buat bwh flyover je..tak payah fikir bumbung dh..kalau mlm suluh spotlight..settle..ura-ura mengatakn nnti ada skatepark nk buat dkt area K.L..bwh flyover jugak..tapi taktau laa..harap2 menjadi

 

Biasanya berapa ramai rider ride street kat area KL tu eh?
Biasanya ramai jugak..nk dkt 10 org jugak laaa kalau ada yg tak busy..contoh2 slalu ada Ajijol Akim,AleongAby Ruslan n penasihat penting,Abg Azlan Aziz..hehehehehe

 

Dengar cite ko dah sibuk kerja sekarang, kurang sikit riding. Betul ke?
Memang busy sekarang..sekarang dh keje nie weekend je laaa yg boleh aku harap utk ride..mcm dulu tak kisah bila..bedal je..yg penting ride..walaupun kena kayuh jauh..sekarang nk kayuh jauh pun dh pancit

 

IMG_0723-copy

 

Ada apa-apa plan untuk karier BMX anda tahun 2015 ni?
Untuk plan dalam aku ride skrg nie takda lagi kot..sebab dh keje sekarang..cuma bila dpt ride,push sehabis baik jelaaa

 

Bagi pendapat kau, boleh ke hidup dengan hanya main BMX ni kat Malaysia ni?
Boleh kot tp tak sehebat mcm dkt luar laa..tapi tgk orang jugakkan..mcm aku nie macam tak boleh je..nk menang comp pun susah ape ntah nk hidup dgn usaha aku ride..hehehe

 

Style ke trick yang penting?
Dua dua penting sebab kalau focus trick je nnti sketchy..kena ada lenggok n style riding jugak sebenarnya..

 

Kalau ada rider-rider baru nak start ride kat area town KL ni, kat mana diorang boleh belajar main?
Kalau ada budak2 yg baru nk main n nk belajar ride dkt mana area street K.L nie,aku rasa ampang park kot..sbb flatground dia pun okay kn..ada stair kecik..boleh blajar drop kan..ledge pun ada..gap rumput kecik pun ada..okay laa utk baru blajar..

 

IMG_3211-copy

 

Top 3 BMX videos?
1.Cult-Talk is Cheap
2.Deadline Full Video
3.Markit Full Video

 

Top 3 movies?
1.Kingsman
2.Pearl Harbor
3.Full Throttle

 

Top 3 riding spot?
1.Ampang Park Station
2.Skatepark Mont Kiara
3.Skatepark Arena PJ

 

Top 3 BMX brand?
1.Cult
2.Fiend
3.Odyssey/GSport Wheel

 

IMG_0827-copy

 

OK, any last words?
Okay utk last kata aku harap sukan BMX dekat Malaysia nie makin berkembang n budak2 yg baru nk main tu jangan ride sbb trendy je..ride sebab minat..baru boleh pegi jauh pada masa akan datang..jangan jadi hipster basikal..n kalau budak2 yg baru nk main jugak agk2 susah nk cari brg Bmx nie..cari larh TheCurb..mcm2 part Bmx ada..dkt Fb pun boleh cari..nk senang dtg kedai..tgk brg dpn2 lagi puas hati..dkt TTDI..senang je cari..hehehe..itu sahaja dari saya n last terima kasih buat Ewan Kayuh BMX yg sudi nk interview aku..macehh Wawan..hehehe

 

 

Continue Reading ROTM – Shaszwan