Rider Of The Month – Aan

Name: Mohamad Farhannudin Bin Mohd Anwar
Nickname: Aan / Aandugan /Aanbegin dan segala jenis mat saleh
Age: 20
Hometown: Serendah , Selangor
Years of riding: Start from the end of 2011
Sponsors: MDG Clothing

 

IMG_9728a

 

Apa sebenarnya nickame kau ni? Aan McMurray ke, Aan Barraco ke. Aan Begin ke. Aan Dugan ke. Pening la aku.
-Terlalu banyak nama samaran yg aku dapat tapi semua tu sekadar suka2 je . Aku tak kisah orang nak panggil ape , kalau aku pandang maksudnya aku lah tu . Hahaha

 

Jadi kenape kau suka nama-nama rider mat salleh ni kat belakang nama kau?
-Nak letak nama rider local contohnya Aan Tadaski or Aan Syukri macam tak kene dan bakal di kecam nanti . So , aku pilih lah rider overseas . Gitu ceritanya

 

kau sekarang study lat UITM Perak kan, ambik course ape?
– Yes aku study dekat UiTM Seri Iskandar dan aku amek course Diploma in Photography And Creative Imaging .

 

Biasanya ride kat mana?
-Depends , semua tempat boleh ride kalau rasa ia cukup sempurna bagi aku untuk ride . Tapi skatepark shah alam adalah pilihan utama sebab di situ aku bermula .

 

Style ke trick yang penting?
– Trick consistent dulu baru style , kalau style lebih pon tak guna sebab trick tak ada . Poser je tu

 

 

IMG_0009a

 

Kau baru balik dari riding trip ke Penang kan. Cube cite sikit. 
– Yes , aku baru habis trip bersama dua sahabat karib aku Syafiq Zazlan dan Ammar Syukri . Dah lama niat nak ke sana dan banyak kali local sana ajak ride so aku decide untuk penuhi hasrat ni time aku tgah sem break . Pada awalnya agak susah jugak perjalanan kiteorang ni disebabkan faktor kenderaan . Tapi ia dapat diselesaikan oleh Ammar Syukri dgan membawa Waja berenjin Kapal Terbang . Scene BMX kat sana tak lah mendap , setiba kiteorang sampai di sana diorang sambut dengan baik . Aku berterima kasih jugak dekat Fizi sebab sanggup lari2 kerja untuk kiteorang , layanan dia baik sekali . Kiteorang dibekalkan rumah bangglo tiga tingkat dekat bahagian pulau . Terima kasih jugak dekat Yas dan Kecik sebab luangkan masa bersama . Aku tak lupa jugak pada #bangstry crew sebab gelagat mereka yg sangat mencuit hati . Aku harap satu masa nanti kita dapat luangkan masa bersama . Dapat jugak aku ride dekat Ampang Jajar , sebab sebelum ni aku sampai ke sana dengan kecederaan yang serious pada pergelangan kaki sewaktu Sempoi Tour .

 

Kenapa nama video tu #GoodTimesByAGoodDay ?
-Haaa soalan ini mungkin dapat di jawab dengan mudah . Sebelum kami ke sana , diorang selalu cakap yg penang kerap hujan waktu petang . Aku takut jugak lah disebabkan faktor hujan ia bakal menghancurkan trip kami . Tapi alhamdulillah , 3hari kami di sana cuaca baik dan tak ada masalah untuk riding cuma masalah pada aku sebab tumit kaki bengkak sehari sebelum ke penang . Urmmm sebab apa yeee … hihihi . Jangan lupa tengok video trip tu , #syafiqzazlanpower #ammarsyukrimantap

 

Apa yang membuatkan kau start riding BMX?
– Ayah aku adalah seorang perlumba motorcross so die pernah berhajat untuk aku jadi macam die bila aku dah besar . So aku bermula dengan bmx race seawal umur aku 10tahun dan aku berhenti racing bila aku ditawarkan untuk masuk ke sekolah sukan di seksyen 11 shah alam . Haa lepas aku berpindah sekolah , aku try nak main racing balik tapi dalam 3tahun aku tinggalkan dunia racing banyak benda dah berubah sampai lah aku terjatuh hati pada bmx stunt bila aku tgok video trail redbull kat youtube . So aku cuba untuk main bmx stunt dgan basikal pertama aku Haro Dave Mirra .

 

IMG_9726-2

 

Pernah sewa rollerblade tak?
– Urmmm soalan trending ke ape ni ? Hahaha , tak pernah sewa pon . Sebab murahhhhh

 

Apa pendapat kau tentang situasi terlalu banyak rollerblade sewa kat kawasan skatepark ni?
– Bagi aku ia mengganggu lah , habis semua tempat diorang main jadi bila aku terlanggar yg di salahkan aku . Tapi diorang sendiri tahu itu EXTREME PARK bukan PLAYGROUND . Tapi aku paling menyampah mat rempit yg menyewa dan buat kacau . Amek kesempatan lebih je tu , nak ayat bawak naik toto lah tu . Urmmmm
Street spot kat mana kat dalam dunia ni yang idam-idamkan nak pegi ride?
– Paling aku minat BARCELONA lah , selain tu banyak jugak yg aku minat macam Agentina dan Mallaga .

 

Apa perkara yang aneh atau funny berlaku kat kau baru-baru ni?
– Uishhhh uishhhh sampai ke sini soalannya . Takde ape yg berlaku pon cuma ade sedikit konflik . Alah biasalah hidup kat dunia ni ,

 

 

IMG_9741-3

Apa bad habit kau?
– Bad habit aku ? Kentut merata kot . Tapi kentut aku takde bau


Ada apa-apa plan untuk karier BMX kau tahun 2016 ni?
– Aku nak cuba jadi yg lebih baik dari apa yg aku ada sebelum ni . Selain tu aku teringin nak tengok scene bmx kat malaysia terus maju .

Siapa/Apa yang kau enjoy following on Instagram?
– Rodeopeanut , OSS , Kayuhbmx , apizbobcrew dan urmmm serta urmmm . (Rahsia)

Apa pendapat kau pasal ekonomi Malaysia sekarang ni?
– Sedih nak cerita , semua benda naik sampai kami naik angin . Doakan je lah yg terbaik untuk Malaysia terus aman .

 

 

IMG_1310b-2 copy

Kenapa kau suka ride brakeless?
– Awal2 aku ride , dah buang brake sebab pengaruh video lah . Time awal2 dulu kene marah jugak lah dgar senior2 . Hahaha tapi sampai ke sekarang aku brakeless . Entahlah , lagi best kot sebab ade brake bising macam basikal kecik ipoh . Urmmmm murung , haha


Kenapa kau suka ride pakai earphone?
– 1st sekali playlist aku jahat2 , haha . Aku rasa best lah ride dengar lagu . Benda ni jadi sebab dekat seri iskandar aku biasa ride sorang , so mp3 aku lah jadi peneman dikala sepi .

Kenapa kau suka pakai stokin panjang?
– Haha , aku pun tak tahu nak cakap . Style kot

Kenapa kau suka bela misai?
– Misai ni lah buat ramai awek , aku buang misai habis hilang semua awek . Hahaha , aku tak suka cukur sebab nanti kene bahan .

Kenapa cara kau cakap macam stone je?
– ishh mane ade , aku ni seorang yg lemah lembut dan sebab tu suara aku agak lembut bila berbicara . Hidup ni takleh tension2 , hahaha

Dengar cite kau ni kasanova. Betul ke?
– Tak betul dan mengarut . Ni pengaruh haters ni .

 

 

IMG_0200

 

Top 5 BMX videos?
– Above and below
-Sf-it
-Subrosa In Vegas
-4down1up ft Devon And Mat Roey
-Vitalbmx Game Of Bike
Top 3 movies?
– We are the miller
– American pie
– Lagenda budak setan #haha
Top 3 street spot?
– Putrajaya
– Tasik Titiwangsa
– Taman Gay Ipoh
Top 3 BMX brand?
– Cult
– Subrosa
– Eclat
Ok thanks Aan, ada kata-kata terakhir?
– Terima kasih bagi yg meluang kan masa untuk baca interview ini . Terima kasih jugak dekat Iwan sebab pilih aku sebagai Rider of the month . Aku harap scene bmx di Malaysia ni lebih menyinar suatu masa nanti , insya’allah .

Continue Reading Rider Of The Month – Aan

ROTM – Shaszwan

Name: Muhammad Shaszwan bin Rashidi
Nickname: Panggil Wan je
Age: 21 tahun..
Years Of Riding: Dh ride 3 tahun lebih mcm tu
Hometown: Memang asal K.L
Sponsor: Sponsor ? Hahah..

 

IMG_3223-copy

 

Kita mulakan dengan soalan yang paling susah…… hurrmmm… apa khabar?
Soalan yang susah dijawab dgn mudah..sihat Alhamdulillah..hehehe

 

Apa yang membuatkan kau start riding BMX?
Apa yang membuat kn aku riding ialah kwn2 area rumah aku dulu ajak..sebab kitorang ada jalan2 dkt dalam s.wang lepas tu lalu dkt kdai UGP..ternampak video BMX..time tu kitorang teruja gila dgn BMX ni lepas tu ramai2 buat keputusan utk riding..dh lama2 semua gone..tinggal aku sorang je..hahahahah..

 

Ko suke ride Park or Street? Kenapa?
Kalau aku suka ride dua dua kot..sebab park atau street ada best dia..tapi bagi aku utk baru2 nk riding nie kena ride skatepark dulu..bagi belajar flow obstacle baru laa ke street..baru boleh apply trick yg kita belajar tu dkt street

 

Biasanya ko ride kat mana?
Kalau dulu ride skatepark selalunya dkt park Kpg Batu..bg aku tu skatepark paling best..tapi sayang skrg dh barai..so skrg dkt ride dkt skatepark M.K je laa..kalau street area K.L

 

IMG_0843-copy

 

Ko antara geng rider yang ride kat tengah kota Kuala Lumpur. Bagi kau perlu ke ada skatepark kat tengah area KL tu?
Bagi aku perlu ! Baru best..buat mcm skateplaza..serious best gila ride dkt skatepark yg dkt tgh2 bndr..contoh mcm dkt Thailand..buat bwh flyover je..tak payah fikir bumbung dh..kalau mlm suluh spotlight..settle..ura-ura mengatakn nnti ada skatepark nk buat dkt area K.L..bwh flyover jugak..tapi taktau laa..harap2 menjadi

 

Biasanya berapa ramai rider ride street kat area KL tu eh?
Biasanya ramai jugak..nk dkt 10 org jugak laaa kalau ada yg tak busy..contoh2 slalu ada Ajijol Akim,AleongAby Ruslan n penasihat penting,Abg Azlan Aziz..hehehehehe

 

Dengar cite ko dah sibuk kerja sekarang, kurang sikit riding. Betul ke?
Memang busy sekarang..sekarang dh keje nie weekend je laaa yg boleh aku harap utk ride..mcm dulu tak kisah bila..bedal je..yg penting ride..walaupun kena kayuh jauh..sekarang nk kayuh jauh pun dh pancit

 

IMG_0723-copy

 

Ada apa-apa plan untuk karier BMX anda tahun 2015 ni?
Untuk plan dalam aku ride skrg nie takda lagi kot..sebab dh keje sekarang..cuma bila dpt ride,push sehabis baik jelaaa

 

Bagi pendapat kau, boleh ke hidup dengan hanya main BMX ni kat Malaysia ni?
Boleh kot tp tak sehebat mcm dkt luar laa..tapi tgk orang jugakkan..mcm aku nie macam tak boleh je..nk menang comp pun susah ape ntah nk hidup dgn usaha aku ride..hehehe

 

Style ke trick yang penting?
Dua dua penting sebab kalau focus trick je nnti sketchy..kena ada lenggok n style riding jugak sebenarnya..

 

Kalau ada rider-rider baru nak start ride kat area town KL ni, kat mana diorang boleh belajar main?
Kalau ada budak2 yg baru nk main n nk belajar ride dkt mana area street K.L nie,aku rasa ampang park kot..sbb flatground dia pun okay kn..ada stair kecik..boleh blajar drop kan..ledge pun ada..gap rumput kecik pun ada..okay laa utk baru blajar..

 

IMG_3211-copy

 

Top 3 BMX videos?
1.Cult-Talk is Cheap
2.Deadline Full Video
3.Markit Full Video

 

Top 3 movies?
1.Kingsman
2.Pearl Harbor
3.Full Throttle

 

Top 3 riding spot?
1.Ampang Park Station
2.Skatepark Mont Kiara
3.Skatepark Arena PJ

 

Top 3 BMX brand?
1.Cult
2.Fiend
3.Odyssey/GSport Wheel

 

IMG_0827-copy

 

OK, any last words?
Okay utk last kata aku harap sukan BMX dekat Malaysia nie makin berkembang n budak2 yg baru nk main tu jangan ride sbb trendy je..ride sebab minat..baru boleh pegi jauh pada masa akan datang..jangan jadi hipster basikal..n kalau budak2 yg baru nk main jugak agk2 susah nk cari brg Bmx nie..cari larh TheCurb..mcm2 part Bmx ada..dkt Fb pun boleh cari..nk senang dtg kedai..tgk brg dpn2 lagi puas hati..dkt TTDI..senang je cari..hehehe..itu sahaja dari saya n last terima kasih buat Ewan Kayuh BMX yg sudi nk interview aku..macehh Wawan..hehehe

 

 

Continue Reading ROTM – Shaszwan